Do przygotowania tych ciasteczek wystarczą 2 składniki i 30 minut. Wszyscy się nimi zajadają
Gotowe ciasto francuskie ma wiele zalet. Doskonale komponuje się ze składnikami wytrawnymi i słodkimi. Szybko można je zamienić w pożywną przekąskę i jest dosyć trwałe. Dlatego zawsze staram się je mieć w lodówce, a czasami mrożę jego nadmiar. Dziś pokażę wam, jak szybko zrobić z niego smaczne, efektowne ciasteczka.
Czym nadziać ciasteczka z ciasta francuskiego?
Do nadziania ciastek z ciasta francuskiego można użyć przeróżnych składników. Doskonale sprawdzą się: owoce świeże, mrożone czy z przetworów. Mrożone trzeba wcześniej rozmrozić i odsączyć, by nie nawilżyły zbyt mocno ciasta. Smaczne jest też nadzienie ze słodkiego twarożku czy budyniu. W roli nadzienia dobrze również sprawdzi się krem czekoladowy, masa pistacjowa lub masa kajmakowa.
Jak zrobić efektowne ciasteczka z jabłkami?
Ciasteczka z ciasta francuskiego można formować na wiele sposobów. Najprostsze to rożki zrobione ze złożonych na pół po przekątnej kwadratów czy poduszeczki również uformowane z kwadratów, tylko składanych na pół bok do boku.
Ciekawym sposobem formowania są też koperty, które powstają z kwadratów, na których środek kładzie się nadzienie i zlepia nad nim cztery rogi kwadratu. Koperty mogą być półotwarte i wtedy wystarczy zlepić tylko dwa naprzeciwległe rogi nad nadzieniem. Dziś proponuję wam efektowne ciastka z ciasta francuskiego, które robi się bardzo prosto. Szczegóły w przepisie.
Przepis: Ciasteczka francuskie z jabłkiem
Efektowne ciasteczka z ciasta francuskiego nadziewane jabłkiem z cynamonem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 3 jabłka
- 2-3 łyżki cukru
- mielony cynamon
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJabłka umyj, obierz, pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę, wymieszaj go z 1-2 łyżkami cukru i cynamonem. Jajko rozkłóć.
- Krojenie ciastaCiasto francuskie rozwiń, pokrój na 15 kwadratów równej wielkości. Każdy kwadrat złóż po przekątnej i natnij go z dwóch stron, zaczynając od podstawy i krojąc w kierunku wierzchołków. Uważaj jednak, by nie przeciąć pasków do końca. Nacięte kwadraty ponownie rozłóż.
- Formowanie ciastekPaski ciasta powstałe po nacięciu kwadratów poprzekładaj na przeciwną stronę, ciągnąc ciasto za róg. W ten sposób po środku ciasta powstanie wgłębienie. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każde wgłębienie włóż trochę jabłkowego farszu.
- Pieczenie ciastekWierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp resztą cukru. Ciastka piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Jak wykończyć ciasteczka z jabłkami?
Ciasteczka francuskie z jabłkami można wykończyć na dwa sposoby. Pierwszy polega na posmarowaniu uformowanych i ułożonych na blasze ciastek rozkłóconym jajkiem i posypaniu ich grubszym cukrem. W drugim smarujemy tylko ciastka jajkiem przed pieczeniem, a po upieczeniu i lekkim przestudzeniu oprószamy je cukrem pudrem. Zamiast cukru pudru można użyć polewy czekoladowej lub lukru i uformować z nich esy-floresy na powierzchni ciastek.